Home > Sterilisatie

Sterilisatie

Sterilisatie als anticonceptie

Sterilisatie

Sinds 1970 is sterilisatie als definitieve vorm van anticonceptie een zeer veel toegepaste anticonceptie methode. Bij uitvoering van de sterilisatie wordt er voor gezorgd dat een zaadcel onmogelijk bij een eicel kan komen. Dat kan door de open verbinding tussen schede en eierstok te verbreken, maar ook door er voor te zorgen dat er bij de man geen zaadcellen bij geslachtsgemeenschap vrij komen. Bij de vrouw worden meestal de eileiders geblokkeerd en bij de man de zaadleiders.

Herstel mogelijkheden na een sterilisatie

Een definitieve anticonceptie door sterilisatie is een beschadiging van een orgaan en in principe een definitieve ingreep. Soms is er toch de vraag of een herstel operatie mogelijk is. Een positieve beantwoording van die vraag hangt af van de individuele situatie.

Wanneer de man is gesteriliseerd, is het mogelijk de doorgankelijkheid van de zaadleiders weer te herstellen, maar is niet te zeggen of de zaadcellen nog vitaal genoeg zijn om bij een vrouw een zwangerschap te verwekken.

Wanneer de vrouw is gesteriliseerd, is het niet altijd mogelijk de doorgankelijkheid van de eileiders weer te herstellen. Dat is vooral het geval wanneer de eileiders zijn dicht geschroeid (tuba coagulatie) en wanneer de essure procedure is toegepast. Ook als de doorgankelijkheid wel hersteld is, is dat geen garantie op de mogelijkheid weer zwanger te worden.

Sterilisatie van de man (vasectomie)

Bij mannen wordt onder plaatselijke verdoving in de lies een klein stukje van de zaadleider verwijderd en de stompjes worden afgebonden. Deze ingreep, een vasectomie, heeft geen invloed op erectie of orgasme. De vloeistof die bij een orgasme vrijkomt is dan alleen van de zaadblaasjes (opslag ruimte voor zaadcellen) en de prostaat. Omdat er na de ingreep nog een periode zaadcellen in de zaadblaasjes zitten, moet er gedurende 3 maanden nog anticonceptie worden toegepast. Daarna behoren er geen zaadcellen meer in de orgasme vloeistof te zitten.

Sterilisatie van de vrouw

Vrouwen worden meestal gesteriliseerd door de eileiders af te binden. Maar er zijn meer mogelijkheden.

Laparoscopische sterilisatie

Bij deze methode wordt (meestal onder narcose) eerst via een naald CO2 gas in de buik geblazen, daarna wordt een (kijk-)buis bij de navel en een (werk-)buis vlak boven de schaambeharing door de buikwand in de buik ingebracht. De organen kunnen dan worden bekeken, de eileiders worden opgezocht en dichtgemaakt. Dat dicht maken kan door ze dicht te schroeien (tuba coagulatie) of door er een (filshi) klip op te zetten of door een siliconen (fallope) ringetje om een eileiderlus te plaatsen. Over het algemeen wordt het ingreep uitgevoerd in dagbehandeling; u komt ‘s morgens en gaat ‘s middags weer naar huis.

Mini operatieve sterilisatie

Er wordt een kleine dwarse snede van ongeveer 5-6 cm in de onderbuik gemaakt. Daarna wordt dezelfde methode van blokkade van eileiders als bij de laparoscopische methode toegepast of er wordt een stukje van de eileiders verwijderd.

Sterilisatie via de vagina (de essure procedure)

Deze methode wordt zonder narcose uitgevoerd. Een kijkbuis met een diameter van 5 mm wordt in de vagina en daarna in de baarmoederholte gebracht. De ruimte wordt wat verwijd door een vloeistof en dan is de ingang van de eileiders in de baarmoeder te zien. Via de kijkbuis wordt een katheter opgevoerd met een veertje dat vervolgens in de eileider wordt geplaatst. Het veertje blijft achter, de kijkbuis wordt weer verwijderd. De polyester vezeltjes in het veertje veroorzaken een reactie in de eileider die daardoor helemaal dicht groeit. Na 3 maanden wordt een controle foto gemaakt. De hele procedure duurt ongeveer 10 minuten waarna u naar huis kunt. Bij ongeveer 10% van de vrouwen lukt deze procedure niet.

Sterilisatie via de vagina (de ovabloc procedure)

Deze procedure verloopt in grote lijnen op dezelfde manier als de essure procedure, echter in plaats van een veertje wordt een siliconen vloeistof in de eileider gespoten die stolt en de eileiders afsluit. Bij deze procedure moet ook na 3 maanden een controle foto gemaakt worden. In Nederland wordt deze procedure maar in enkele ziekenhuizen toegepast.