Anticonceptiepil.nl

Alles over anticonceptie

Anticonceptiepil.nl

Anticonceptie

Wat is anticonceptie

Anticonceptie betekent letterlijk: tegen bevruchting. De bevruchting is het moment dat de mannelijke zaadcel versmelt met de vrouwelijke eicel. Anticonceptie staat dus voor het nemen van maatregelen tegen de mogelijkheid om zwanger te worden.

anticonceptie methodenPas 150 jaar is bekend hoe de conceptie precies tot stand komt (zie ook geschiedenis van de anticonceptie). Daarvoor was dat onbekend en door die onbekendheid was de enige veilige methode van anticonceptie ‘algehele onthouding van enige vorm van geslachtsgemeenschap’. De eerste veilige methode van anticonceptie was 100 jaar geleden het gebruiken van condooms, maar revolutionair was 50 jaar geleden de ontwikkeling van de hormoonpil. Kortweg: de pil.

Tegenwoordig bestaan er vele mogelijkheden om een zwangerschap te voorkomen. De betrouwbaarheid (= het voorkomen van een zwangerschap) is verschillend. Welke methode van anticonceptie wordt gebruikt is vaak een individuele keuze omdat het gebruik van het ene middel beter bevalt of minder bijwerkingen heeft dan een ander middel. Belangrijk is, dat de mogelijkheid blijft bestaan dat na het stoppen van de anticonceptie de vrouw gewoon weer zwanger kan worden. Zie ook het overzicht van anticonceptiemethoden.

Betrouwbaarheid anticonceptie

Behalve strikte onthouding van iedere vorm van geslachtsgemeenschap, is geen enkele anticonceptiemethode 100% betrouwbaar (zie overzicht met betrouwbaarheid van verschillende anticonceptiemethoden). De hormonale methoden benaderen dat percentage het meest en dan nog weer in die gevallen waarbij de vrouw (de man alleen bij sterilisatie) langere tijd zelf niets hoeft te doen, zoals bij het hormoon staafje en de hormoonspiraal. Sterilisatie is zelfs iets minder betrouwbaar dan de hormonale anticonceptie, maar heeft als voordeel dat er geen enkele invloed van buitenaf op de natuurlijke lichamelijke processen is. Een nadeel kan het definitieve karakter van de methode zijn.

Lees hier verder over hormonale anticonceptie.