Anticonceptiepil.nl

Alles over anticonceptie

Anticonceptiepil.nl

Barrièremiddelen

Barrièremiddelen als anticonceptie

Het principe van de barrièremiddelen is het de zaadcellen onmogelijk te maken in of door de baarmoeder richting eierstok te komen. De zaadcellen worden als het ware tegengehouden. Er verandert door deze middelen niets aan het natuurlijke menstruatie patroon.

(Koper) spiraal in de baarmoeder

Het was al bekend bij dieren dat een zwangerschap werd voorkomen door een voorwerp in de baarmoeder te plaatsen. Ruim 100 jaar geleden begonnen experimenten bij vrouwen om middels een zijden ring in de baarmoeder een zwangerschap te voorkomen. Dit mondde uiteindelijk 40 jaar geleden uit in de ontwikkeling van een plastic spiraal, later het dalkon schildje en uiteindelijk het koper spiraal. Deze nieuwere vormen gaven een betere betrouwbaarheid en dankzij het koper in de spiraal, dat langzaam vrij komt, lukt het een zaadcel niet de eicel te bereiken.

Zie verder het aparte hoofdstuk koperspiraal.

(Mannen) condoom

Het condoom dat nu gebruikt wordt bestaat ongeveer 100 jaar. In de Griekse en Romeinse Oudheid bestonden er al voorlopers van het condoom. Later werden de darmen van schapen gebruikt, maar de rekbaarheid was erg gering en dientengevolge weinig geliefd. Ze werden vooral aanbevolen om geslachtsziektes te voorkomen.

De huidige condooms zijn van rubber en dankzij vulkanisatie zijn ze stevig en dun. Ze moeten voorafgaand aan de geslachtsdaad omgedaan worden om te voorkomen dat er zaadcellen in de vagina komen. Behalve als anticonceptie middel beschermd een condoom ook tegen geslachtsziektes.

Zie voor tips en een gebruiksaanwijzing het aparte hoofdstuk over Condooms

(Vrouwen) condoom

Het vrouwencondoom wordt weinig gebruikt, maar is even betrouwbaar zo niet betrouwbaarder dan een mannencondoom omdat het al geruime tijd voor de geslachtsgemeenschap geplaatst kan worden waardoor de kans op vergeten veel kleiner is. Het is een kunststof zakje met twee ringen waarvan één diep in de vagina gedrukt moet worden en de ander buiten de vagina blijft, waarin het zaad kan worden opgevangen.

Vaginale ring (diafragma of pessarium) en portio kapje (femcap)

Zowel het pessarium occlusivum als het portio kapje zijn anticonceptie middelen die er voor moeten zorgen dat de zaadcellen niet in de baarmoeder kunnen komen. Beide moeten door de vrouw voor het begin van de geslachtsgemeenschap zelf worden ingebracht en kunnen enkele uren blijven zitten voor ze verwijderd en schoongemaakt moeten worden Het pessarium is een afgesloten rubberen ring die in de top van de vagina over de baarmoedermond geplaatst word. Het portio kapje is een siliconen kapje die precies past over de baarmoedermond.