Anticonceptiepil.nl

Alles over anticonceptie

Anticonceptiepil.nl

Condoom

Het condoom

Condooms zijn tegenwoordig in allerlei soorten en maten condoom doorsnedeverkrijgbaar en vormen vaak een deel van het voorspel. Lichtgevende condooms en condooms met smaakjes kunnen het seksuele genot verhogen. Maar uiteraard moet de functionaliteit van het condoom het belangrijkste zijn. Let dus op met ‘fun-condooms’ dat ze ook doen waar ze voor bedoeld zijn: het voorkomen van zwangerschap én bescherming bieden tegen geslachtsziekten.

Condooms waren in eerste instantie altijd van latex (rubbersoort). Sommige mensen kregen bij het gebruik last van rubberallergie. Tegenwoordig zijn er ook latexvrije condooms als anticonceptie, die voorzien zijn van een glijmiddel.

Tips gebruik condoom

Het is belangrijk om op tijd het condoom om te doen. Tijdens het voorspel kan er al voorvocht vrijkomen en het is verstandig om dan al een condoom om te doen.

Na de zaadlozing moet niet te lang gewacht worden met het het terugtrekken van de penis en het condoom af te doen. Als de penis verslapt kan het condoom eraf glijden en dan kan er alsnog sperma in de vagina terecht komen.

Voorkom na het vrijen direct lichamelijk contact tussen penis en lichaam van de vrouw/het meisje.

Om ongelukjes te voorkomen (bij het scheuren van het condoom of bij contact tussen penis en lichaam van de vrouw als er nog geen condoom om de penis heen zit) kunnen zaaddodende middelen gebruikt worden. Sommige condooms zijn standaard voorzien van een zaaddodend middel.

Hoe doe je een condoom om (bij de man)

condoom omdoen Doe het condoom pas om als de penis helemaal stijf is.

Vermijd contact tussen de penis en het lichaam van de partner voor het condoom is aangebracht.

 condoom uitpakken Doe het condoom pas om als de penis helemaal stijf is.

Vermijd contact tussen de penis en het lichaam van de partner voor het condoom is aangebracht.

 condoom afrollen Trek het folie aan één kant open en zorg er daarbij voor dat je het condoom niet kapottrekt. Haal het condoom voorzichtig uit de verpakking.

Controleer of het af te rollen gedeelte zich aan de buitenzijde van het condoom bevindt. Knijp het topje van het condoom (het reservoir) stevig dicht tussen duim en wijsvinger.

 condoom goed Plaats het condoom op de eikel en rol het over de gehele lengte van de penis af. Houd het reservoir dicht zodat hier geen lucht in komt.

Stop met afrollen als het niet gemakkelijk gaat, misschien zit het condoom binnenstebuiten. Pak in dat geval wel een nieuw condoom. Bevat het reservoir lucht, gebruik ook dan een nieuw condoom om risico te vermijden.

 condoom vasthouden Houd het condoom na de zaadlozing aan de rand vast voor de penis wordt teruggetrokken en slapwordt. Zo voorkom je dat het condoom afglijdt.

Let erop als je verder vrijt dat je geen vocht of sperma aan je handen hebt.Vermijd contact van de penis of het gebruikte condoom met het lichaam van de partner.

 condoom weg Rol het condoom na gebruik in een tissue en gooi het in de vuilnisbak.

Nooit in het toilet gooien

Lees ook de 10 geboden van condoomgebruik van Durex.