Home > Geschiedenis van de anticonceptie

Anticonceptie door de eeuwen heen

Het oude Egypte

De geschiedenis van de anticonceptie begint in het oude Egypte. De oude Egyptenaren hebben 4000 jaar geleden misschien wel het eerste voorbehoedsmiddel uitgevonden: een kegeltje van gemalen granaatappelzaden en was. Granaatappels bevatten natuurlijk oestrogeen, dat nu nog steeds voor anticonceptie gebruikt wordt. Het kan best zijn dat met dit kegeltje de eisprong werd voorkómen.

Het eerste recept

Een recent gevonden stuk papyrus dat dateert van 3500 jaar terug met daarop hiëroglyfen, is door historici vertaald als zijnde een soort recept of voorschrift voor een voorbehoedsmiddel. Alvorens gemeenschap te hebben, moest een vrouw krokodillenmest in haar vagina inbrengen.

Middeleeuwen

Vermoedelijk werden al in de vroege Middeleeuwen de condooms gebruikt. Ze werden toen overal van gemaakt: vissenhuid, schapendarm, linnen en leer. Rond 1600 werden condooms van linnen ook gebruikt ter voorkoming van geslachtsziekten. In 1844 werd het eerste condoom van rubber gemaakt. Ook werd er in de middeleeuwen al gebruik gemaakt van kuisheidsgordels.

Begin 20ste eeuw

In 1901, aan het begin van de 20ste eeuw, wordt ontdekt dat de menstruatie beïnvloed wordt door hormonen die zowel in de hersenen als in de eierstokken worden geproduceerd. In de jaren daarna wordt er volop verder onderzoek gedaan en in 1929 wordt voor het eerst het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen geïsoleerd.

Jaren ’50 en ’60

Het onderzoek gaat door en in 1950 wordt hormonale anticonceptie voor het eerst getest door biochemicus Gregory Pincus. Dit leidt uiteindelijk in 1956 tot de eerste lange termijn studie naar anticonceptie. Het blijkt dat twee hormonen, oestrogeen en progestageen, in kleine hoeveelheden zwangerschap kunnen voorkómen.Vanaf 1960 komt de pil grootschalig op de markt. Ook wordt er in deze periode een gebruiksvriendelijk spiraaltje ontwikkeld.

Jaren ’70 en ’80

Begin jaren ’70 wordt de anticonceptiepil al door meer dan 50 miljoen vrouwen gebruikt. Begin jaren ’80 kunnen alle vrouwen voortaan zelf de anticonceptie regelen. Fabrikanten blijven onderzoek doen naar hormonale anticonceptie en komen met beter gedoseerde en nieuwe hormoonvarianten.

2005 en verder

Vandaag de dag gaan de ontwikkelingen door en er komen steeds meer varianten, met meer en minder succes. De prikpil blijkt bijvoorbeeld geen succes te zijn, terwijl het hormoonspiraaltje veelbelovend is