Anticonceptiepil.nl

Alles over anticonceptie

Anticonceptiepil.nl

Anticonceptiepleister (pleisterpil)

De anticonceptiepleister is een voorbehoedmiddel in de vorm van een dunne pleister van ongeveer 4,5 bij 4,5 centimeter welke op de huid wordt geplakt. Gedurende drie weken moet de pleister wekelijks vervangen worden. Na deze drie weken is er een stopweek waarin een bloeding plaatsheeft.

Hormonen in de anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister is een vorm van hormonale anticonceptie en bevat dezelfde hormonen als de gecombineerde anticonceptiepillen: oestrogeen (in dit geval ethinylestradiol) en progestageen (in dit geval norelgestromin). Met dagelijks 20 microgram oestrogeen is de anticonceptiepleister te vergelijken met een heel lichte pil.

Elke pleister geeft een week lang gelijkmatig hormonen af die via de huid rechtstreeks in je bloedbaan terechtkomen. Deze hormonen voorkomen op twee manieren dat je zwanger raakt. Ze zorgen dat je eierstokken geen eicel afgeven en dat het slijm in je baarmoedermond taai wordt. Het is dan voor sperma erg moeilijk om in de baarmoeder te komen.

De anticonceptiepleister kan geplakt worden op de bovenzijde van de bovenarm, op de bil, op de buik of op het schouderblad. De pleister mag NIET op de bovenbenen of op de borsten geplakt worden. Uiteraard kleeft de pleister heel goed, dus je kunt er gewoon mee douchen.