Anticonceptiepil.nl

Alles over anticonceptie

Anticonceptiepil.nl

Hormoonspiraal

hormoonspiraaltje2Het hormoonspiraal is een T-vormig voorwerp (beide armen van de T zijn ongeveer 3,5 cm lang) en in de verticale arm zit een staafje progesteron hormoon.

Dit hormoon wordt langzaam afgegeven aan het baarmoederslijmvlies (endometrium) dat daardoor niet meer groeit en ongevoelig is voor de oestrogene hormonen die nog in de eierstokken gemaakt worden. Door dat effect en door het taaier worden van het slijm in de baarmoedermond lukt het de zaadcellen niet zich door de baarmoeder te verplaatsen.

Het baarmoederslijmvlies wordt op den duur zo dun, dat er tijdens de menstruatie periode zeer weinig tot geen bloedverlies is omdat er eenvoudigweg nauwelijks meer slijmvlies is dat kan worden afgestoten. Veel vrouwen vinden het zeer plezierig nauwelijks tot geen maandelijks bloedverlies te hebben zeker als ze daarvoor juist veel bloedverlies hadden, terwijl daarnaast de betrouwbaarheid zeer hoog is.

Plaatsing hormoonspiraal

Het hormoonspiraaltje kan eenvoudig tijdens een bezoek aan de arts geplaatst worden en in principe op elke dag van de maand, maar de voorkeur van plaatsen gaat uit naar het eind van de menstruatie periode. Het spiraal kan 5 jaar in de baarmoeder blijven zitten, waarna het pas weer verwisseld hoeft te worden. Over het algemeen hebben vrouwen, behalve in het begin wat doorbraak bloedingen en soms buikpijn, later nauwelijks tot geen klachten.

De hoeveelheid hormoon die dagelijks wordt afgegeven is veel minder dan bij de pil.

In tegenstelling tot het koperspiraaltje, bevat het hormoonspiraaltje geen koper.