Anticonceptiepil.nl

Alles over anticonceptie

Anticonceptiepil.nl

Hormoonstaafje

Hormoonafgifte via een implantaat

hormoonstaafje-implanon-nxtBehalve in pil- of prikvorm, kunnen de progestagieve stoffen via een implantaat (hormoonstaafje) afgegeven worden aan het lichaam. Het implantaat bestaat uit een staafje van 4 centimeter bij 2 millimeter (vergelijkbaar met een lucifer) en wordt onder de huid geïmplanteerd. Vervolgens staat het implantaat iedere dag een beetje progestageen af aan het lichaam.

Gedurende de eerste maanden na het inbrengen van het hormoonstaafje, kunnen er (kleinere) onregelmatige bloedingen optreden. Na deze eerste periode kan er nog af en toe een bloeding optreden maar kan deze ook helemaal wegblijven.

Pas na 3 (drie) jaar hoeft het staafje vervangen te worden voor een nieuw exemplaar.

Inbrengen van het hormoonstaafje

Het staafje wordt in principe in de linker of rechter binnenzijde van de bovenarm net onder de huid ingebracht. Bij voorkeur wordt het staafje ingebracht tijdens de menstruatie om zeker te zijn dat er niet al bevruchting heeft plaatsgevonden net vóór het inbrengen van het staafje. Mocht de vrouw de pil al gebruiken of een spiraaltje hebben, dan kan er in principe op ieder willekeurig moment begonnen worden met het implantaat.