Anticonceptiepil.nl

Alles over anticonceptie

Anticonceptiepil.nl

Prikpil

Prikpil

De prikpil is eigenlijk geen pil, maar een injectie vloeistof die éénmaal per drie maanden in een bilspier wordt toegediend. Dat heeft als voordeel dat er niet dagelijks aan de anticonceptie hoeft te worden gedacht.

Het heeft echter als nadeel dat na stoppen van de injecties het vrij lang duurt voordat de menstruatie weer normaal is. Het duurt daardoor ook langer voordat een vrouw weer zwanger wordt, soms wel tot een jaar na het stoppen met de injecties en daarom wordt dit middel niet geadviseerd aan vrouwen die nog kinderwens hebben.

De prikpil maakt het slijm van de baarmoedermond ondoordringbaar voor zaadcellen, remt de eicelrijping en veroorzaakt een zeer dun slijmvlies van de baarmoeder waardoor een innesteling onmogelijk is. Het dunne slijmvlies geeft nogal eens doorbraakbloedingen. Dat kan worden bestreden door de injecties in plaats van éénmaal per 3 maanden een periode éénmaal per 2 maanden te geven of door tijdelijk (14 dagen) een tablet met een oestrogeen hormoon te geven.

De prikpil wordt veel gegeven aan meisjes en vrouwen die verstandelijk gehandicapt zijn, omdat andere vormen van anticonceptie te lastig zijn. Verder wordt de prikpil gebruikt, wanneer oestrogene hormonen niet toegestaan zijn.