Home > Morning-afterpil

Wanneer gebruik je een morning-afterpil (noodpil)

De morning-afterpil (ook wel noodpil genoemd) wordt gebruikt als er mogelijk een ongewenste zwangerschap is ontstaan. Redenen waarom er ongewenst bevruchting plaatsgevonden kan hebben, zijn:

  • je hebt onbeschermd seks gehad, al dan niet vrijwillig
  • je bent de anticonceptiepil vergeten in te nemen en je hebt geslachtsgemeenschap (sex) gehad
  • het condoom is kapotgegaan tijdens het vrijen
Morning-afterpil

Indien er gemeenschap is geweest zonder een betrouwbare anticonceptie in een periode van mogelijk verhoogde vruchtbaarheid en een zwangerschap is niet gewenst, dan is het gebruik van de morning-after pil aan te raden. Deze pil moet binnen 24 uur na een onbeschermde gemeenschap ingenomen worden (uiterlijk binnen 72 uur) wil het als medicijn effectief zijn. De morning-after pil kan zonder recept bij de apotheek gekocht worden.

Het is ook mogelijk zo spoedig mogelijk een morning-after spiraal te laten plaatsen, waarvan de betrouwbaarheid groter is, maar dat kan niet zonder een arts te raadplegen.

De morning-after pil moet zo snel mogelijk ingenomen worden, maar in elk geval binnen 72 uur na de onveilige/onbeschermde seks. Hoe eerder je ‘m inneemt, hoe beter: neem je binnen 24 uur na de seks de morning-afterpil in, dan is hij in 95% van de gevallen afdoende. Neem je ‘m binnen 48 uur in, dan is hij nog in 85% van de gevallen afdoende. Neem je de morning-after pil tussen 48 en 72 uur na de onbeschermde seks in, dan is hij nog voor 58% betrouwbaar. De betrouwbaarheid neemt dus snel af! Wees er daarom snel bij en wacht op zaterdag niet tot het weekend voorbij is met naar de apotheek of drogist te gaan.

Hoe kom ik aan de morning-after pil?

De morning-afterpil is zonder recept te verkrijgen bij de drogist en bij de apotheek of bij de centra voor anticonceptie, seksualiteit en abortus. De morning-afterpil kost ongeveer 15 euro. Bij de centra voor anticonceptie, seksualiteit en abortus die vallen onder CASA, is de morning-afterpil voor 10 euro te koop. Vrouwen onder de 21 kunnen de morning-afterpil vergoed krijgen door hun ziektekostenverzekering, net als bij de ‘gewone’ pil. Je moet in dat geval dan wél eerst een recept halen. Ga daarvoor naar je huisarts. Voor vrouwen die ouder zijn dan 21 wordt de morning-afterpil vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Dus: wil je het wel zelf betalen, dan kun je voor 15 euro terecht bij drogist en apotheek. Ben je jonger dan 21 en wil je dat de verzekering het betaalt, dan moet je eerst een recept halen bij je huisarts. Vrouwen van 21 jaar en ouder krijgen de morning-afterpil soms vergoed via een aanvullende verzekering. Dan is er wel ook een recept nodig.