Home > Natuurlijke anticonceptie

Natuurlijke methoden om niet zwanger te worden

Toepassing van deze (natuurlijke) anticonceptie methoden kan alleen als bekend is in welke periode geslachtsgemeenschap vermeden moet worden omdat de vrouw vruchtbaar is.

Periodieke onthouding

De bedoeling van periodieke onthouding is om gedurende een dag of vijf vóór de eisprong geen geslachtsgemeenschap te hebben. Het vaststellen van het moment van de eisprong is echter lastig.

Indien de duur van de menstruatie cyclus precies bekend is, is uit te rekenen wanneer dat moment valt. Namelijk 14 tot 15 dagen vóór de komende menstruatie. Bij een cyclus duur van 28 dagen op dag 13 of 14 en bij een cyclusduur van 30 dagen op dag 15 of 16.

Is er sprake van een onregelmatige cyclus duur, bijvoorbeeld tussen de 25 en 33 dagen, dan is het moment van de eisprong niet meer uit te rekenen.

Hulpmethodes om het moment van eisprong te bepalen zijn:

  • dagelijks vóór het opstaan de lichaamstemperatuur meten en noteren en op de dag dat de temperatuur 0,5 graad stijgt – wat pas achteraf te zien is – kent men de dag van de eisprong
  • een wat ingewikkelder hulpmethode (de Billingsmethode) is door dagelijks de rekbaarheid van het slijm in de baarmoedermond te bepalen. Met duim en wijsvinger wordt als het ware slijm bij de baarmoedermond gepakt, daarna de beide vingers spreiden om te zien hoever het slijm mee rekt. Wanneer dat meer dan 6 cm is, is de eisprong binnen een dag of twee.
  • het is mogelijk bij de apotheek urinetesten te kopen om daarmee het eisprong hormoon te bepalen. Wanneer de hoeveelheid hormoon duidelijk toeneemt, is er binnen één tot twee dagen sprake van een eisprong.

Alle gegevens wijzen er duidelijk naar dat periodieke onthouding alleen betrouwbaar is, als er een vaste cyclus duur is en het zorgvuldig wordt uitgevoerd. In de praktijk valt het nog wel eens tegen en worden nogal wat vrouwen onverwacht zwanger.

Anticonceptie tijdens de periode van borstvoeding (lactatie-amenorrhoemethode)

Wanneer na een bevalling volledige borstvoeding wordt gegeven, maakt de moeder een hormoon die de eisprong blokkeert. Gedurende die maanden treedt er geen menstruatie op en is de moeder op natuurlijke wijze beschermd tegen een nieuwe zwangerschap.

Onder volledige borstvoeding (dus niet afkolven) wordt verstaan 4 of meermaal daags borstvoeding. Indien in die periode toch bloedverlies optreedt dan is het verstandig toch een vorm van anticonceptie (condoom, minipil, spiraal) toe te passen. De duur van deze natuurlijke vorm van anticonceptie wordt op maximaal 5 maanden gesteld, daarna is het verstandig te beginnen met een andere vorm van anticonceptie (condoom, spiraal) wanneer een zwangerschap nog niet de bedoeling is.

Volledige onthouding van geslachtsgemeenschap

Deze methode is al van alle tijden en heeft bij absolute toepassing een 100% betrouwbaarheid. De praktische uitvoerbaarheid binnen een partner relatie hangt vanzelfsprekend van de ‘wil’ van de partners af.

Coïtus interruptus (terugtrekken van de penis vóór de zaadlozing)

In de periode voor de anticonceptie pil werd de methode van terugtrekken van de penis uit de schede voordat het tot een zaadlozing kwam veel toegepast ondanks het gegeven dat het voor beide partners een onbevredigende methode was. In veel situaties was dit de enige methode die men kon of wilde toepassen. De betrouwbaarheid van deze methode (c.i.) was matig, omdat er ook vóór de zaadlozing al wat vocht uit de penis komt waarin zaadcellen zitten. Door dat vocht komt het ondanks zorgvuldige toepassing van de methode toch tot een zwangerschap.