Anticonceptiepil.nl

Alles over anticonceptie

Anticonceptiepil.nl

trombose

Overgewicht en de pil geeft vaker trombose in hoofd

23 maart 2016

Vrouwen met overgewicht die de pil slikken, hebben een dertig maal grotere kans op trombose in het hoofd dan vrouwen met een normaal gewicht die niet aan de pil zijn. Dit blijkt uit een studie van AMC-onderzoekers die vandaag is gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift JAMA Neurology.

De studie is gedaan omdat overgewicht de kans op trombose vergroot op veel plaatsen in het lichaam zoals benen en longen. Dit was aanleiding om te kijken hoe het zit bloedstolsels in het hoofd (sinustrombose). Deze aandoening komt minder voor, maar de gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. Onderzoeker Jonathan Coutinho: “De kans op een sinustrombose is niet groot, er zijn in Nederland ongeveer 250 gevallen per jaar. Een afvoerend bloedvat in het hoofd wordt dan afgesloten door een stolsel.”

De studie keek in eerste instantie of overgewicht het risico op sinustrombose vergroot. Dit werd bij vrouwen gevonden, maar niet bij mannen. Vervolgens is gekeken naar het gebruik van de pil. Toen bleek dat vrouwen met een BMI boven de 30 die aan de pil zijn een bijna dertig keer zo grote kans hebben op sinustrombose. Bij vrouwen met een gezond gewicht die niet aan de pil zijn, was er geen vergrote kans.

Coutinho: “Toch denk ik niet dat we alle vrouwen met overgewicht vanaf nu moeten adviseren om de pil niet meer te slikken. Daarvoor komt deze vorm van trombose te weinig voor. Wel moeten deze vrouwen adequaat worden voorgelicht.”

De onderzoekers hebben niet onderzocht wat de oorzaak is van de verhoogde kans op trombose bij deze vrouwen. Het is bekend dat zowel het pilgebruik als overgewicht bepaalde stollingsfactoren in het bloed verhogen, maar het precieze mechanisme is nog niet bekend.

Bron: nieuwsbericht AMC