Anticonceptiepil.nl

Alles over anticonceptie

Anticonceptiepil.nl

terugroepactie

Terugroepactie Mirena-spiraal

6 januari 2017

21-12-2016 Zijn wij geïnformeerd over een terugroepactie van het hormoonspiraaltje Mirena van Bayer B.V.

Na overleg met de Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) heeft Bayer B.V. een serie spiralen van van Mirena teruggeroepen. Het gaat om de Mirena met serienummer TU01DCZ, uitgegeven in de periode vanaf 27 oktober 2016 tot en met 21 december 2016.

Bayer heeft geconstateerd dat in zeer zeldzame gevallen het inbrengbuisje van Mirena verkeerd-om geplaatst kan zijn, dat wil zeggen dat de schaalverdeling voor het afstellen van de inbrengdiepte in de baarmoeder omgekeerd is. Het hormoonspiraaltje zelf is niet defect.

Op dit moment zijn er wereldwijd slechts twee gevallen van een verkeerd-om geplaatst inbrengbuisje vastgesteld. Het gebruik van een Mirena-spiraal met een verkeerd-om geplaatst inbrengbuisje zou kunnen leiden tot een verkeerde positionering van de Mirena-spiraal in de baarmoeder. Dit kan de effectiviteit van Mirena verkleinen of resulteren in bijwerkingen. Mirena met een verkeerd-om geplaatst inbrengbuisje mag daarom niet worden gebruikt. Rijnstate gooit dan ook alle Mirena’s van deze serie die wij nog op voorraad hebben, weg.

Bayer adviseert patiënten die in het bezit zijn van Mirena met het serienummer TU01DCZ (periode 27 oktober tot 21 december 2016):
• Breng uw Mirena met dit chargenummer terug naar uw apotheek of laat deze controleren door arts of apotheker.
• U ontvangt een vervangende Mirena als u een product met dit chargenummer terugbrengt.
• Indien u een Mirena geplaatst heeft gekregen in deze periode of als u zich zorgen maakt, adviseren wij om contact op te nemen met uw zorgverlener.

Mirena-spiraaltje laten plaatsen bij Rijnstate?

Heeft u in de afgelopen periode een Mirena-spiraaltje laten plaatsen in Rijnstate? Dan kunt u er zeker van zijn dat uw spiraal goed geplaatst is. Onze gynaecologen maken altijd een echo na plaatsing van de spiraal, waarin zij controleren of hij goed zit.

Ergens anders Mirena-spiraaltje laten plaatsen?

Heeft u in de afgelopen periode een Mirena-spiraaltje laten plaatsen bij uw huisarts of een andere zorgverlener en maakt u zich zorgen? Met een verwijzing van uw huisarts kunt u bij Rijnstate een controle-echo laten maken.

Met een echo kan gecontroleerd worden of de Mirena goed is geplaatst in de baarmoeder. Als deze goed geplaatst is, kan de Mirena blijven zitten.
Met Bayer is afgesproken dat patiënten wiens zorgverzekeraar de kosten van de echo niet vergoedt, de door de verzekeraar afgewezen kosten kunnen declareren bij Bayer B.V.

Bron: Nieuwsbericht Rijnstate