Home > Wijze van gebruik

Wijze van gebruik van de pil

Er is tegenwoordig een grote verscheidenheid aan pillen en de wijze gebruik kan sterk verschillen. De klassieke anticonceptiepil wordt 21 dagen (soms 22) dagen lang dagelijks geslikt. Hierna wordt een stopweek ingelast van maximaal 7 dagen. Gedurende de stopweek worden geen pillen geslikt. Na de stopweek wordt weer met een nieuwe cyclus begonnen bestaande uit 21 dagen de pillen slikken en weer 7 dagen stoppen.

Een variant op het klassieke schema, is de pil waarbij je 21 dagen een pil met werkzame stof slikt en daarna 7 dagen een pil zonder werkzame stof (neppil of placebo).

De nieuwste varianten van de anticonceptiepil worden iedere dag geslikt. Het innameschema is dan 24 dagen werkzaam + 4 dagen placebo (24+4), of 26 dagen werkzaam + 2 dagen placebo (26+2).

Er zijn vier verschillende soorten pillen die 21, 22 of 28 dagen geslikt worden: éénfase, tweefasen, driefasen en vier fasenpreparaten.

 • Eénfase-pillen: alle pillen hebben dezelfde samenstelling
 • Tweefasen-pillen: de pillen in de eerste week hebben een andere samenstelling dan de pillen in de tweede en derde week
 • Driefasen-pillen: in zowel week 1, 2 als 3 hebben de pillen een andere samenstelling
 • Vierfasen-pillen: de pillen hebben gedurende de hele periode 4 verschillende samenstellingen

Een andere samenstelling betekent in principe een toename van de hoeveelheid progestageen in de pil (progestageen zorgt ervoor dat er geen eicel rijpt).

Tips voor een optimaal gebruik van de pil

 • Start de eerste strip op de dag van de menstruatie, dan is deze meteen betrouwbaar.
 • Probeer de pil op een vast tijdstip in te nemen (bijvoorbeeld ’s ochtends bij het wakker worden of ’s avonds na het eten of voor het slapen gaan). Zo voorkom je al te grote verschillende in de tijd die tussen twee pillen in zit én kun je het makkelijker onthouden.
 • Er mag nooit meer dan 36 uur tussen twee pillen zitten, ofwel je mag nooit meer dan 12 uur te laat zijn met het innemen van een pil.
 • De anticonceptiepil biedt geen bescherming tegen geslachtsziektes; daarvoor zijn condooms nodig.
 • Als je alle pillen op tijd hebt ingenomen, kan enig tussentijds bloedverlies geen kwaad.
 • Lees altijd goed de bijsluiter van de pil die je gebruikt. Mogelijk is op jou een bepaalde gezondheidssituatie van toepassing waardoor deze pil niet geschikt is voor jou. Ook staat hierin welke bijwerkingen zich kunnen voordoen. Bij twijfel altijd de huisarts raadplegen.
 • Je kunt last hebben van bijwerkingen, vooral als je net begint met de pil. Misselijkheid, hoofdpijn, humeurigheid, tussentijds bloedverlies en enige gewichtstoename is allemaal mogelijk. Meestal gaat dit na enkele maanden weg. Zo niet, neem dan contact op met je huisarts.